Les eines de seguretat permeten evitar-nos situacions complicades o que molestin a les persones que hi participin durant la partida. Us fem cinc cÚntims de les més conegudes:

LĂ­nies i vels

Certs temes formen part del plantejament de la partida i s’assumeix que les jugadores hi estan d’acord, assegurant-se sempre d’haver-les informat prĂšviament. PerĂČ abans de jugar, pot ser una bona idea tenir una conversa sobre altres temes, idees o tipus de violĂšncia que el grup preferiria que no s’introdueixin a la partida. Per aixĂČ cada participant pot definir les seves lĂ­nies i vels.

Les LĂ­nies sĂłn lĂ­mits que no creuarem. Aquestes sĂłn coses que no apareixeran a la partida. No es mencionen ni tenen lloc fora de pantalla. Simplement no passen.

Els vels sĂłn coses que passen fora de pantalla a la partida. Poden passar, perĂČ no ser el focus de la partida ni tractar-se detalladament. Passen fora d’escena i seran al·ludides posteriorment. La manera mĂ©s fĂ cil de fer-ho Ă©s fondre a negre a l’escena quan sigui necessari. Fes referĂšncia al que passarĂ , descriu els esdeveniments previs, fon a negre en el moment adequat i passa a la segĂŒent escena.

La Targeta X

La Targeta X pot ser qualsevol objecte o carta que s’identifiqui per utilitzar-lo amb aquest propĂČsit. En partides a taula sol ser una targeta amb una X dibuixada. En partides en lĂ­nia pot ser substituĂŻt amb quĂš la jugadora creui els braços formant una creu, indicant que s’estĂ  usant la Carta X a travĂ©s del xat o dient-ho en veu alta. Qualsevol participant pot fer-la servir per vetar contingut que li faci sentir incĂČmode mĂ©s enllĂ  dels seus lĂ­mits, sigui qui sigui qui ho introdueixi en el joc.

Un cop emprada, la persona que la va fer servir ha d’indicar quin contingut l’ha fet sentir incĂČmoda. PerĂČ mĂ©s enllĂ  d’aixĂČ, no estĂ  obligada a donar mĂ©s explicacions ni haurĂ  de ser pressionada per la resta. A partir de llavors, el contingut serĂ  canviat, ignorat o eliminat del tot segons sigui necessari. Preneu un curt descans si ho necessita. Ignorar l’Ășs de la Targeta X una vegada que s’ha pres com a eina a la taula de joc Ă©s molt perjudicial i es veurĂ  penalitzat de manera corresponent.

SemĂ for

Funciona de forma semblant a la targeta X perĂČ hi ha tres targetes: verd, groga i vermella. (En partides online es poden establir paraules clau, com ara «verd», «taronja» i «vermell».) En qualsevol moment de la partida, qualsevol persona de la taula de joc pot fer servir una de les targetes sobre una altra persona de la taula per comunicar-vos com se sent sobre el que estĂ  passant en l’acciĂł. Els significats de les targetes sĂłn els segĂŒents:

Vermell: la persona que fa servir la targeta no se sent cĂČmoda i l’altra persona ha d’aturar l’escena i reconduir la narraciĂł. Aquesta targeta, com ara la targeta X, s’ha de respectar sempre.

Taronja: mostra consentiment cap a l’escena. Aquest tema no m’importa tractar-lo perĂČ no en profunditat.

Verd: convida l’altra persona a aprofundir en l’actual escena. Endavant.